این سبزیها را زیاد نخورید | عوارض مصرف زیاد سبزی خوردن
مصرف سبزیجات فواید بسیاری برای بدن دارد و اغلب افراد نیز تنها از مزایای خوردن سبزیجات مطلع هستند، در حالی که زیادهروی در مصرف سبزیجات عوارضی را به همراه دارد.
خبرگزاری صدا و سیما: خوردن سبزیجات غنی از فیبر و مواد مغذی برای سلامتی انسان مهم و ضروری است. اما آیا خوردن به یکباره همه آنها واقعا ایده خوبی است؟ در حقیقت این ایده خوب نیست، زیرا خوردن بیش از حد از هر نوع سبزیجاتی ممکن است برای برخی از افراد عوارضی به همراه داشته باشد. در حقیقت تمامی کسانی که در تبلیغات شما را با بشقابی از انواع سبزیجات و گیاهان و روغنها آشنا میکنند، در واقع برخی از عادات ناسالم را پرورش میدهند.
همانطور که خوردن چربی، قند یا سدیم بیش از حد عوارضی چون دیابت، بیماریهای قلبی و… را به همراه دارد، باید در مصرف سبزیجات هم احتیاط لازم را به عمل آوریم زیرا عواقب خاص خودش را به همراه دارد. در این قسمت درباره این موارد توضیح بیشتری خواهیم داد.
عوارض جانبی مصرف زیاد برخی از سبزیجات
برخی از سبزیهایی که خوردن بیش از حد آنها عوارض جانبی را به همراه دارد، عبارتند از:
سبزیجات کنسروی
سبزیجات دارای خواص بسیار زیادی هستند اما زمانی که به صورت کنسرو شده تولید می شوند میزان ویتامین آنها کاهش پیدا کرده و نمک قند و مواد نگهدارنده و افزوده می شود بنابراین تا حد ممکن از مصرف سبزیجات کنسروی اجتناب کنید و اگر مجبور به مصرف آنها بودید، حتما کنسروی را انتخاب کنید که برچسب “فاقد نمک” را داشته باشد.
کرفس
کرفس یک نوع سبزی کم کالری و سرشار از فیبر است که استفاده بیش از حد از آن باعث مشکلات گوارشی و تحریک معده میشود. حتی گاهی مشاهده شده است که اختلالات هورمونی را هم به همراه داشته است.
کلم بروکسل
مصرف بیش از حد کلم بروکسل ممکن است باعث دل درد و تورم شکم شود و از آنجا که حاوی قند است، دیر هضم و بد هضم است و باعث تولید گاز بسیار زیادی خواهد شد که سولفات مسئول بوی این گازهاست.
اسفناج
اسفناج سرشار از ویتامین آ و ث است و خواص آنتی اکسیدانی دارد، بنابراین یکی از سبزیجات بسیار مفید برای بدن است. اگر اسفناج غیر ارگانیک مصرف کنید ممکن است آفتکشهای روی آن همچنان باقیمانده باشند و وارد بدن شده و عوارض جانبی بیش از حد را به دنبال داشته باشد.
ذرت
همان طور که قبلاً گفته شد سبزیجاتی که داخل قوطی قرار میگیرند، از میزان ویتامین آن ها کم شده و نمک، سدیم و مواد نگهدارنده افزوده میشود. ذرت نیز از همین دسته سبزیجات است که بر اثر تغییرات ژنتیکی سرشار از پروتئین شده است. این مسئله باعث بروز مشکلاتی اعم از عدم تحمل مواد غذایی و واکنش های آلرژیک می شود بنابراین این را هم در نظر بگیرید که ذرت سرشار از قند است و در مصرف آن تعادل را رعایت کنید.
فلفل دلمهای
فلفل دلمهای سرشار از آب است و جزء خانواده سیب زمینی، گوجهفرنگی و بادمجان به حساب میآید که تمام این سبزیجات حاوی سولانین هستند و میزان بالای این ماده به عنوان یک آلکالوئید سمی شناخته میشود. اگر این سبزیجات پخته شوند، سموم آن را از بین میبرد، اما در صورتی که خام و بیش از حد و با معده خالی مصرف شود، باعث درد معده و مشکلات گوارشی خواهد شد.
کلم بروکلی
کلم بروکلی سرشار از ویتامین ب، ث و مس است و همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی بالایی است، اما در افرادی که دارای دستگاه گوارشی حساس هستند، باعث بروز نفخ و باد شکمشان خواهد شد. در این صورت علاوه بر ایجاد ناراحتی معده و تورم شکم، گاز نیز ایجاد میکند و در نتیجه حتماً در مصرف کلم بروکلی تعادل را رعایت کنید و از مصرف بیش از حد آن اجتناب کنید.
نخودفرنگی
نخود فرنگی جز سبزیجات نشاستهای محسوب میشود. این نخودها شاخص گلیسمی بالایی دارند و خیلی سریع قند خون را افزایش میدهند که این اتفاق منجر به چاقی و احساس گرسنگی زود هنگام درست بعد از مصرف غذا میشود، بنابراین اگر سوخت و ساز بدنتان کم است و تحرک زیادی هم ندارید حتما در مصرف این گروه از سبزیجات احتیاط کنید.
سبزیجاتی که فیبر بسیار زیادی دارند
طبق دستورالعملهای موسسه ملی بهداشت، باید روزانه حدود ۲۵ گرم فیبر دریافت کنید. یک فنجان سبزیجات (البته به نوع سبزیجات نیز بستگی دارد) به طور متوسط دارای ۸ گرم فیبر است که چهار فنجان تقریبا مناسب است. یک کاسه نسبتا کوچک، تقریبا به اندازه همان سه الی چهار فنجان است.
گفته میشود که خوردن بیش از مقدار توصیه شده فیبر مشکلی به همراه نخواهد داشت، اما نباید این مقدار کمتر از حد شود. بسیاری از افراد روزانه بیش از ۲۵ گرم فیبر میخورند بدون این که عواقبی را تجربه کنند.
مشکل از آن جایی شروع میشود که معده تحمل این مقدار فیبر را نداشته و منجر به ناراحتی گوارشی، گاز معده، نفخ و یبوست شدید میشود. همچنین ممکن است باعث کمبود مواد مغذی نیز شود. وقتی معده به شدت مشغول پردازش و هضم تمامی سزیجات است دیگر توانایی جذب سایر مواد مغذی را ندارد. از این جهت مصرف بیش از حد سبزیجات می تواند مانع جذب سایر مواد مغذی نیز باشد.
طبق نتایج یک مطالعه که اخیرا انجام شده است، سه تا چهار وعده سبزیجات در طول هفته ایده آل تلقی میشود و بیش از این مقدار مفید نیست.
زمانی که سبزیجات زیادی میخورید، معده شما فضای زیادی برای سایر مواد مغذی که برای سالم ماندن بدان نیاز دارید نخواهد داشت. حتی بدون این که متوجه شوید، برخی از مواد مغذی اصلی مانند پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها را کم مصرف میکنید.
با این تفاسیر چرا نمیتوانیم به ایدهای که در مورد منافع سبزیجات نسبت به سایر مواد غذایی داریم فکر کنیم؟ چرا خوردن بیش از حد سبزیجات – عادتی که در برخی رژیمها وجود دارد – هرگز منع نمیشود، اما خوردن بیش از حد گوشت، لبنیات یا کربوهیدراتها منع میشود؟ خوردن بیش از حد هر چیزی ایده خوبی نیست حتی با مصرف بیش از حد سبزیجات هم اتفاقات بدی برای بدن تان رخ خواهد داد پس در مصرف همه چیز تعادل را رعایت کنید.