غذاگردی

غذاگردی در شهر شیراز/این دو غذای خوشمزه خوشمزه!

طرز تهیه دلمه برگ رَز شیرازی خوشمزه و مجلسی به ۲ روش

یکی از خوشمزه‌ترین انواع دلمه برگ مو متعلق به شهر شیراز است. هر چند که طرز تهیه دلمه برگ مو شیراز شباهت زیادی به سایر دلمه‌ها مثل دلمه برگ مو اصفهانی دارد اما به هر حال در روش سنتی طرز تهیه دلمه برگ مو یا برگ رِز شیرازی از سبزی‌ها و چاشنی‌های خاصی استفاده می‌شود و از همین رو این غذا در دسته محبوب‌ترین انواع دلمه برگ مو قرار می‌گیرد.

اما طرز تهیه دلمه برگ مو شیرازی چگونه است؟ آیا می‌دانید دلمه برگ مو شیرازی به روش محلی چطور طبخ می‌شود؟ در این مقاله می‌توانید با طرز تهیه دلمه ساده خانگی به روش شیرازی آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در مورد دلمه برگ مو به روش شیراز پاسخ خواهیم داد.

طرز تهیه دلمه برگ مو شیراز

مراحل طرز تهیه دلمه برگ مو با سرکه

دلمه برگ مو یکی از پرطرفدارترین غذاهای ایرانی است که در لیست خوشمزه‌ترین غذاهای محلی شیراز قرار دارد. درست کردن این غذا نیاز به رعایت فوت و فن‌های خاصی دارد و طعم آن به حدی لذیذ است که با یک بار امتحان کردن عاشق مزه بی‌نظیر این غذا خواهید شد. در ادامه می‌توانید با مراحل و جزئیات طرز تهیه دلمه برگ مو شیرازی آشنا شوید.

مرحله اول؛ خیساندن برنج و لپه

در اولین مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو به روش شیرازی باید برنج را بشویید و با مقداری آب و نمک بخیسانید. سپس به سراغ لپه بروید. بعد از شستن لپه‌ها آن‌ها را داخل یک ظرف بریزید و در آب بخیسانید. این کار موجب می‌شود تا لپه سریع‌تر پخته شود و نفخ آن گرفته شود.

مرحله دوم؛ پختن برنج و لپه

بعد از خیساندن برنج و لپه باید آن‌ها را به صورت جداگانه داخل قابلمه بریزید و بپزید. بهتر است برنج را کمی دانه‌دار بردارید و مراقب باشید لپه‌ها در زمان پختن له نشوند.

مرحله سوم؛ سرخ کردن پیاز و گوشت

در این مرحله از آموزش دلمه برگ به روش شیرازی باید پیازها را به صورت نگینی خرد کنید. سپس مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و پیازها را سرخ کنید. کمی زردچوبه به پیاز اضافه کنید و زمانی که پیازها کمی سرخ شدند، گوشت چرخ کرده را اضافه کنید.

مرحله چهارم؛ اضافه کردن سبزی و چاشنی‌های دلمه

بعد از اینکه گوشت و پیاز به خوبی سرخ شدند، حالا می‌توانید سبزی خرد شده را به ماهیتابه اضافه کنید. مقداری نمک و فلفل هم به مواد دلمه بزنید.

مرحله پنجم؛ اضافه کردن لپه و برنج به مواد دلمه

بعد از پختن همه مواد حالا نوبت اضافه کردن برنج و لپه پخته شده است. در این مرحله باید همه مواد را خوب با هم ترکیب کنید و بعد از چند دقیقه شعله گاز را خاموش کنید.

مرحله ششم؛ جوشاندن برگ مو

بعد از این که مواد دلمه برگ مو شیرازی آماده شد، باید برگ مو را در آب جوش بیندازید و برای ۲ تا ۳ دقیقه صبر کنید تا برگ‌ها کمی نرم شوند. این کار موجب می‌شوند تا در زمان پیچیدن دلمه، برگ‌ها نشکنند.

مرحله هفتم؛ پیچیدن دلمه‌ برگ مو شیرازی

یکی از مرسوم‌ترین روش‌های پیچیدن دلمه برگ مو شیرازی حالت رولی است. برای این کار باید برگ مو را به سمت پشت آن پهن کنید. سپس یک قاشق از مواد میانی دلمه را داخل برگ بریزید. حالا قسمت پایین و بالای برگ را روی مواد بگذارید و قسمت‌های کناری را نیز روی مواد رول کنید.
مرحله هشتم؛ آماده کردن چاشنی دلمه برگ مو

در این مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو با سرکه باید استاک گوشت را همراه با آبغوره و شکر ترکیب کنید. سپس این ترکیب را روی حرارت قرار دهید. کره را اضافه کنید و بعد از جوش آمدن چاشنی دلمه‌ها را یکی یکی در قابلمه قرار دهید.

مرحله نهم؛ پختن دلمه‌ برگ مو شیرازی

بعد از اینکه همه دلمه‌ها را داخل چاشنی قرار دادید، شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید و درب قابلمه را هم روی آن قرار دهید. اجازه دهید دلمه‌ها برای ۱ ساعت به آرامی بپزند.

طرز تهیه دلمه برگ رِز شیراز به روش سنتی

مواد لازم برای تهیه دلمه برگ رِز

برنج: ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار
لپه: ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار
ترخون و مرزه: ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار
گوشت چرخ کرده: ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه و ادویه: به مقدار لازم
برگ مو یا همان برگ رِز: به مقدار لازم
ترکیب آبلیمو و آبغوره: ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار
رب گوجه فرنگی: به مقدار لازم

مراحل طرز تهیه دلمه برگ رِز شیراز

دلمه برگ رِز یا همان دلمه برگ مو به روش سنتی و محلی به شیوه‌ای متفاوت تهیه می‌شود. در این روش از سبزی‌های متفاوتی برای طعم بخشیدن به دلمه استفاده می‌شود. در ادامه می‌توانید با مراحل و طرز تهیه دلمه برگ رِز شیرازی آشنا شوید.

مرحله اول؛ پختن برنج و لپه برای دلمه

در اولین مرحله از طرز تهیه دلمه شیرازی با برگ انگور باید برنج و لپه را به صورت جداگانه بپزید. بهتر است برنج به صورت نیم پز و دانه‌ای باشد و لپه کمی بیشتر پخته شود.

مرحله دوم؛ آماده کردن مواد داخل دلمه برگ رز

در این مرحله باید پیاز و گوشت چرخ کرده را سرخ کنید و ادویه و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید. سپس برنج، لپه و گوشت پخته شده را همراه با سبزی‌های معطر با هم ترکیب کنید و با دست خوب ورز دهید تا منسجم شوند.

مرحله سوم؛ قرار دادن دلمه‌ها داخل قابلمه

در این مرحله باید مواد میانی دلمه شیرازی را داخل برگ مو بریزید و برگ مو را به صورت بقچه‌ای یا رولی بپیچید. سپس کف قابلمه روغن بریزید. دو ردیف برگ انگور ضخیم کف قابلمه بگذارید و دلمه‌ها را روی آن قرار دهید.
حتما بخوانید طرز تهیه سالاد فتوش لبنانی مرحله به مرحله به ۲ روش با سس مخصوص

مرحله چهارم؛ آماده کردن چاشنی دلمه

برای درست کردن چاشنی دلمه برگ مو شیرازی باید مقداری پیاز داغ را با ۲ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی، ۲ قاشق غذاخوری شکر، نمک، فلفل، زردچوبه، آبلیمو و آبغوره ترکیب کنید.

مرحله پنجم؛ پختن دلمه برگ رز شیرازی

در آخرین مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو شیراز باید قابلمه را روی شعله گاز بگذارید و بعد چاشنی را اضافه کنید و یک بشقاب روی دلمه‌ها بگذارید تا وا نروند. سپس درب قابلمه‌ها روی آن قرار دهید و برای ۱ ساعت صبر کنید تا دلمه‌ها بپزند.
نکات و فوت و فن‌های طرز تهیه دلمه برگ مو شیراز

*برای سبزی دلمه شیرازی باید نسبت همه سبزی‌ها یک اندازه باشد، فقط می‌توانید کمی گشنیز را بیشتر اضافه کنید.

*در صورت تمایل می‌توانید برای تهیه دلمه برگ مو شیرازی مقداری شوید خرد شده نیز به سبزی‌های دلمه اضافه کنید.

*اگر به استاک گوشت یا آب گوشت دسترسی ندارید، می‌توانید یک بسته عصاره گوشت را در یک لیوان آب حل کنید و از آن برای تهیه دلمه برگ مو شیراز استفاده کنید.

*در صورت تمایل می‌توانید برای تهیه دلمه شیرازی از برگ موی نجوشانده نیز استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید که این کار را با دقت انجام دهید تا برگ‌ها پاره نشوند.

*در صورتی که برگ موی شما وسط پیچیدن پاره شد و یا اندازه آن کوچک بود، می‌توانید از دو لایه برگ روی هم استفاده کنید.

*برای جلوگیری از وا رفتن دلمه برگ مو شیرازی می‌توانید یک پیش دستی سنگین روی دلمه‌ها بگذارید و سپس درب قابلمه را روی آن قرار دهید.

*اگر دلمه‌ها را محکم و با دقت بپیچید، به هیچ عنوان وا نمی‌روند و از هم نمی‌پاشند.

*برای ترش کردن چاشنی دلمه برگ موی شیرازی می‌توانید به جای سرکه از آب لیمو ترش، آبغوره و یا رب انار نیز استفاده کنید.

*برای مزه‌دار کردن دلمه برگ مو شیرازی می‌توانید از ترکیب سرکه و شیره نیز استفاده کنید.

*در صورت تمایل می‌توانید دلمه برگ مو شیراز را بدون سبزی و تنها با مقدار زیادی پیازچه نیز آماده کنید.

*برای جلوگیری از ته گرفتن دلمه‌ها می‌توانید یک برگ مو ته قابلمه پهن کنید و سپس دلمه‌ها را روی آن بچینید.

*اگر دوست ندارید لپه‌ها داخل دلمه حالت دون دون باشند، می‌توانید کمی آن‌ها را بیشتر بپزید و یا با پشت قاشق له کنید.

*در طرز تهیه دلمه برگ مو شیرازی شیرین می‌توانید از شیره یا مقدار شکر بیشتری برای تهیه چاشنی دلمه استفاده کنید.

*طرز تهیه دلمه برگ مو برای ۴ نفر با تهیه این غذا برای ۱۰ نفر تفاوتی ندارد، تنها باید مقدار مواد را با توجه به نیاز خودتان کم و زیاد کنید.

*در طرز تهیه دلمه بدون لپه می‌توانید از ترکیب برنج، گوشت و سبزیجات برای درست کردن دلمه استفاده کنید.

*دلمه برگ مو بدون گوشت را هم به همین روش شیرازی درست کنید.

سوالات متداول
برای مزه دار کردن چاشنی دلمه برگ مو شیرازی از چه چیزهایی به جز سرکه استفاده می‌شود؟

برای ترش کردن چاشنی دلمه برگ موی شیرازی می‌توانید به جای سرکه از آب لیمو ترش، آبغوره و یا رب انار نیز استفاده کنید.

ترکیب سبزی دلمه برگ مو شیرازی چیست؟

ترکیب سبزی دلمه برگ مو شیرازی گشنیز، جعفری، نعناع و ترخون است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا