ایران بین

عمارت شهرداری قزوین

عمارت شهرداری قزوین یا موزه بلدیه کنونی مربوط به دوره قاجار می باشد و در خیابان شهرداری قزوین واقع شده‌ است. این بنا اولین ساختمان شهرداری در ایران است. این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۷۸ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

عمارت شهرداری قزوین از مهمترین و جذاب ترین بناهای تاریخی قزوین است که در سال ۱۳۰۶ به دست روس ها ساخته شده است. نام این شرکت شوسه بود که در آن زمان یک جاده (قزوین-تهران) نیز احداث کرده بود. در زمان پایتخت شدن قزوین، شاهزادگان و امیران زیادی به این شهر رفتند و برای خود کاخ ها و عمارت های باشکوه ساختند که عمارت لاله زار (شهرداری) یکی از آنهاست.

در واقع عمارت شهرداری قزوین در آن زمان محل اقامت و برگزاری برخی مراسمات روس‌ها بود که آنجا را برای خودشان ساخته بودند. گفته می‌‎شود که این محل بسیار اعیانی و مخصوص سپری کرد اوقاتشان در ایران بود.

دسترسی به عمارت شهرداری قزوین

ابتدا خود را به چهارراه ولیعصر (عج) برسانید؛ سپس مستقیم حرکت کنید و به‌سمت بلوار آیت‌الله طالقانی بروید. در ادامه، به‌سمت راست بپیچید و مسیر مستقیم را در بلوار آیت‌الله مدرس ادامه بدهید تا به خیابان شهرداری برسید. عمارت شهرداری قزوین در این خیابان قرار دارد.

معماری

این بنا توسط قوای روس در زمان جنگ جهانی دوم به منظور تالار اجتماعات هنری ساخته‌ شد. ورودی بنا بلند تر از کف حیاط است و دارای شش ستون در ایوان جنوبی است که در حد فاصل ستون ‌ها، پایه‌ های سنگی چهارگوش تعبیه شده که به جای گلدان استفاده می‌ شود. این ستون ‌های استوانه ای سرستون ‌هایی زینتی با شکل حلزون و گل دارند و حامل سقف بنا هستند.
چهار مناره کوتاه آجری به صورت مکعب در بالای پیشانی ساختمان که تزییناتی از گچ روکار و آجرکاری به سبک گره چینی دارد با طاق تزیینی همراه شده ‌است. در و پنجره‌ های جنوبی، شرقی و غربی ساختمان، قابی تزیینی به شکل طاق یا قوس و شیشه‌ های رنگی دارند. چند اتاق بزرگ و کوچک و یک سالن تقریبا“ دویست متری با تزیینات گچبری مختصری در سقف از ویژگی‌ های دیگر این عمارت است. اطاق ورودی که از ایوان منشعب می شود ساده و مربع شکل است و دارای کفی با کاشی هایی به رنگ سیاه و سفید و سقفی ساده و تخت است. اصلی ترین بخش ساختمان اتاق مستطیل شکل است که در این مکان جلسات شهرداری قزوین برگزار می شود.

موزه بلدیه یا عمارت شهرداری

این عمارت پس از انجام عملیات مرمت به موزه بلدیه تغییر کاربری داد و امروزه به‌ عنوان یکی از جاهای دیدنی استان قزوین شناخته می‌شود. از جمله آثاری که در این موزه به نمایش گذاشته شده است می‌توان به زین اسب، دستگاه تایپ و رادیوگرام صدرالعلما (اولین شهردار قزوین)، مکاتبات اداری، نامه‌های ارسال شده توسط مردم، بیش از ۲۰۰۰ سند از حوزه‌های شهرداری و نیز اسنادی در خصوص شرکت‌های زیر مجموعه شهرداری همچون شرکت آب و برق اشاره کرد.

در اواخر دهه ۱۳۸۰ مرمت هایی گسترده بر روی این بنا انجام شد که تمرکز زیادی بر روی نما و نورپردازی آن داشت. در جریان این پروژه یک سالن اجتماعات به ظرفیت ۴۰ نفر و مجهز به آخرین تکنولوژی روز ایجاد شد. این بنا از آثار ملی ایران می باشد و فقط در ایام نوروز می توانید از آن دیدن کنید.

جاهای دیدنی اطراف عمارت شهرداری قزوین

سردر عالی قاپو
موزه قزوین
حمام قجر
کاخ چهلستون

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا