پیشنهاد “گردش تفریح”گلاب گیری کاشان

کاشان، شهری زیبا و باستانی در استان اصفهان، میزبان گل های خوش عطر و رنگین است که در کویر مرکزی ایران رشد می کنند.
این شهر که در فاصله ۲۴۰ کیلومتری از تهران واقع شده، بین رشته کوه های کرکس و منطقه بیابانی قرار دارد و آب و هوای گرم و خشکی دارد. از دیرباز، مردم کاشان به فرآوری گل ها برای تولید گلاب مشغول بوده اند.
تاریخچه گلاب گیری کاشان
بر اساس اسناد و مدارک موجود، ایرانیان اولین افرادی بودند که دستگاه تقطیر مایعات را اختراع کردند. البته در یونان قدیم عصاره گلبرگهای گل سرخ را میگرفتند و آن را در روغن میجوشاندند تا از محصول نهایی برای مصارف پزشکی استفاده کنند؛ اما دباره روش گلاب گیری و تقطیر مایعات اطلاعاتی نداشتند.
ایران اولین کشوری بود که با استفاده از روش تقطیر مایعات توانست اسانس گل سرخ یا همان گلاب را تولید کند و آن را به کشورهای دیگر جهان نیز آموزش داد. ابوعلی سینا، حکیم، طبیب و دانشمند ایرانی، سالهای زیادی از عمر خود را وقف پژوهش درباره تولید اسانس با روش تقطیر کرد. او نخستین فردی بود که از گلهای محمدی گلاب تولید کرد و به آن را جوهره گل سرخ نامید
مراسم سنتی ساز و دهل در کاشان
مراسم گلاب گیری کاشان در گذشته با رعایت آداب و رسوم خاصی انجام می شده و گل های باغ را با الاغ و ساز و دهل به کارگاه گلاب گیری منتقل می کردند. البته هنوز هم در بعضی از نقاط کاشان، این آئین ها رعایت می شود و گل های نیاسر را با شتر جمع آوری و بر اساس رسم ۱۴۰ ساله، گلاب تولید می شود
زمان گلاب گیری کاشان
بهطور دقیقتر زمان گلاب گیری نیز از اواسط اردیبهشت ماه تا اواسط خرداد ماه محسوب میشود. در این بازه زمانی اگر به کاشان بروید مراسم گلاب گیری را از دست نخواهید داد
گلاب گیری در چه مناطقی برگزار میشود؟
با اینکه همیشه گلاب و مراسم گلاب گیری را به شهر قمصر کاشان نسبت میدهند اما این مراسم در شهرهای دیگری مثل نیاسر، برزک و روستاهای ون، سده، وادقان و… هم برگزار میشود
تنها رهآورد شما از کاشان در زمان گلاب گیری، گلاب نیست؛ مربای گل محمدی از سوغاتیهایی است که میتوانید با خود ببرید؛ مربایی لذیذ که گزینهای مناسب برای صرف صبحانهای خوشمزه است. اسانس گل محمدی از دیگر سوغات کاشان محسوب میشود که به عنوان پایه عطرها به کشورهای خارجی نیز صادر میشود. همینطور غنچههای گل محمدی که در تهیه انواع دمنوشها، برای چاشنی دوغ، تزیینات شله زرد، فرنی و… استفاده میشود؛ رهآورد دیگر شما از سفر به کاشان است.
ابزار ویژه گلاب گیری
دیگ مسی که ظرفیتی بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ لیتر دارد.
تغار مسی که بهعنوان درپوش دیگ به کار میرود.
پارچ دستهدار از جنس مس که ظرفیتی حدود ۳۰ تا ۴۰ لیتر دارد و داخل آب سرد قرار میگیرد.
چهار عدد نی کوچک توخالی که رابط بین دیگ و پارچ است.
حوض آب و دستگاه حرارتی که زیر دیگ قرار میگیرد.