چغازنبیل شوش ؛ نیایشگاهی با معماری با شکوه
چغازنبیل یا زیگورات دوراونتاش جایی است که میشود عظمت و شکوه ایران باستان را در آن دید. نیایشگاهی باستانی که در تمدن ایلامی ساخته شده و میگویند قدیمیترین ساختمان مذهبی ایران هم هست. اینجا اولین بنای ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
علت نامگذاری معبد چغازنبیل
نام باستانی این بنا «چغازنبیل»، کلمهای مرکب است. «چُغا» یعنی «تپه» و زنبیل یعنی «سبد». در واقع منظور شکل ظاهری بناست که بهصورت زنبیل واژگونی رو تپه قرار گرفته. همچنین باستانشناسان به آن «دور-اونتَش» یعنی «دژِ اونتَش» پادشاه عیلامیان میگویند.
ساختار و معماری زیگورات چغازنبیل
زیگورات چغازنبیل اکنون تقریبا ۲۵ متر ارتفاع دارد. ولی مطالعات باستان شناسی نشان داده است که ارتفاع آن تا قبل از تخریب توسط آشوربانیپال و فرسایش تدریجی، دوبرابر این و دارای ۵ طبقه بوده است. هر ضلع این زیگورات نزدیک به ۱۰۰ متر طول دارد. زیگورات یک ساختار مذهبی بوده که در منطقه میان رودان مانند عراق امروزی، تعداد بیشتری از آنها را میتوانید ببینید. اما زیگورات چغازنبیل، نمونهای منحصر به فرد در ایران به شمار میرود.
زیگورات چغازنبیل بیشتر با خشت خام و آجرهای خشت پخته شده ساخته شده است. آثاری از تزیینات و نگارههایی دست ساز که به خطوط عیلامی و اکدی هستند، هم بر پیکره آن وجود دارد. از دیگر وجوه اهمیت چغازنبیل، صنعت کاشی کاری و لعاب کاری است که هنوز آثار آن در این معبد ویران شده دیده میشود. همچنین برخی مطالعات نشان می دهد که کهن ترین تصفیه خانه های آب جهان باستان در این مجموعه ایجاد شده است.
رومن گیرشمن باستان شناس فرانسوی در حدود ۱۰ سالی که در منطقه خوزستان به پژوهش پرداخت، چند مرحله از کاوش را هم در چغازنبیل به انجام رساند.
زیگورات چغازنبیل کجاست
زیگورات چغازنبیل در شهرستان شوش که یکی از شهرهای استان خوزستان است و فاصله ی ۱۱۵ کیلومتری از اهواز مرکز این استان قرار دارد، ارتفاع این شهر از سطح دریا ۸۷ متر است. بعد از عبور از آزاد راه اهواز شوش می توان تابلوهایی را در مسیر دید که شما را به سمت این دیدنی شگفت انگیز هدایت می کنند. این مکان که در واقع نیایشگاهی بوده است در سال ۱۲۵۰ بعد از میلاد توسط یکی از پادشاها ن بزرگ آن زمان ایلام ساخته شده است و تا سال های سال در زیر خاک مدفون بود و به همین دلیل به شکل یک تپه دیده می شد.
نام پادشاهی که این سازه ی عظیم را ساخته است اونتاش ناپیراش بوده است که در آن دوران این بنا را برای نگهبان شهر شوش ساخته بود که متاسفانه در جریان درگیری ها و حمله ی سپاه آشور کاملا ویران شد
فصل مناسب برای بازدید از زیگورات چغازنبیل چه زمانی است؟
منطقه خوزستان، تابستانهای گرمی را تجربه میکند. پس توصیه میکنیم در فصلهای خنک تر سال به بازدید از منطقه شوش، شوشتر و چغازنبیل بروید.